Читај ми!

„Сат за нашу планету“ обележен новим муралом у Београду, вечерас гашење светла

Светска фондација за природу обележила је по 14. пут у Србији глобалну еколошку акцију „Сат за нашу планету“, у свету познату као "Earth Hour". Вечерас у 20.30 часова ће у оквиру акције широм Србије бити гашена светла на јавним објектима.

Тим поводом у „Силосима Београд“ представљен је мурал аутора Wuper Kec (Дејан Ивановић), који осликава овогодишњу тему акције – заштиту биодиверзитета, са дивљим пчелама и девојчицом као централним фигурама.

Мурал висине 26 метара израђен је на једном од силоса, уступљеном захваљући "Gaia" покрету. Одабир дивљих пчела као симбола биодиверзитета проистиче из чињенице да ови инсекти представљају најважније опрашиваче на свету, око 80 одсто дивљих биљака и око 75 одсто најважнијих усева зависе од опрашивања које обављају животиње.

Лик девојчице шаље поруку о важности оснаживања младих и њиховом активном укључивању у стварању бољег света у којем људи живе у складу са природом.

„Рад са младима и њихова едукација о значају природних ресурса и како могу да их очувају, један је од приоритета Светског фонда за природу на глобалном нивоу. Кроз разне активности желимо да их подстакнемо да активно чувају планету, мотивишу своје вршњаке да им се прикључе и утичу на доносиоце одлука да предузму конкретне кораке у заштити природе. Мурал за нас представља нови вид промовисања еколошких тема и комуницирања са публиком“, истакла је Мина Мирић из Светског фонда за природу – Адрија.

„Сат за нашу планету“ ове године обележен је и кампањом у центру Београда, где су у пешачкој зони града на дигиталним екранима приказане дивље врсте пред изумирањем, уз поруку да на свету скоро сваких сат времена једна врста нестане. Кампањом су обухваћене и угрожене врсте из нашег региона, међу којима су велика дропља, човечја рибица и моруна, чиме желимо да укажемо на потребу ефикаснијих мера за њихову заштиту.

Кампања је регионалног карактера и спроводи се у Хрватској и Босни и Херцеговини, а у Београду ће грађани моћи да је виде до понедељка. Реализована је у сарадњи са креативном агенцијом Bruketa&Žinić&Grey и компанијом Alma Quattro која је уступила дигиталне екране. Израду мурала подржала је британска амбасада у Београду.

недеља, 08. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару