Читај ми!

На Антарктику температуре чак 30 степени више од просека

На источном Антарктику током претходних дана забележене су рекордне температуре, више за 30 степени Целзијуса од просека за ово доба године. Метеоролошка станица "Dome C of the Antarctic" регистровала је рекордне температуре за март од 4,9 степени Целзијусових.

Истраживачка база Конкордија на Антарктику, која се налази на надморској висини од 3.000 метара, регистровала је рекордних –11,5 степени Целзијуса.

Етјен Капијан, метеоролог у метеоролошкој станици „Метео Франс“, на свом Твитер налогу објавио је вредности температура на Антарктику.

„Подаци су забрињавајући јер су у ово доба године температуре већ испод нуле. Овако нешто није се догодило од 22. фебруара 1991. године“, нагласио је Гетан Емес из „Метео Франса“.

Тренутно време на Антарктику описао је неуобичајено благо и назвао га „историјским догађајем“.

„Ово је време када би температуре требало брзо да падају од летњег солстицијума у децембру. Ово је последица топлотног таласа на северозападу Пацифика 2021“, рекао је Гетан Емес.

Национални центар за податке о снегу и леду у САД саопштио да је морски лед на Антарктику пао испод два милиона квадратних километара крајем фебруара, први пут од 1979. године, што је разлог за скок температуре.

недеља, 08. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару