Читај ми!

Шта нам о доласку пролећа поручују медведи са Златибора и Таре

Према народном веровању на Сретење се срећу зима и пролеће. Ако тада медведи изађу из брлога и, уплашени сопственом сенком се опет врате у брлог, зима ће потрајати још шест недеља.

Судећи по активностима медведа западне Србије које, преко сателитске огрлице, прати Тим за праћење медведа Биолошког факултета, још ништа од пролећа...

На Тари, сателитску огрлицу носе медведи Александар и Зоран, на Јадовнику - Жарко, на Златибору - Милунка и Златибор.

„На мапи се виде позиције где спавају зимски сан Милунка и Златибор, на шумовитим деловима планине Варде у суседној Босни и Херцеговини. Зоран на Тари нам је нешто активнији, он користи ове сунчане дане да изађе из брлога", рекао је професор др Душко Ћирковић са Биолошког факултета.

Али се и враћа у брлог у кањону Раче. Александар зимује у кањону Дрине, Жарко негде на Озрену, и мирују од краја прошле године, осим Зорана, тренутно најкрупнијег, маркираног горостаса.

Медвед Зоран са Таре је једини чије ће кретање пратити и пуно сазревање, од младе јединке до одраслог мужјака, јер су успели да му стару замене новом сателитском огрлицом.

За петнаест година колико их прате, огрлице је носило двадесетак медведа, пославши обиље важних информација, које се користе за заштиту и управљање овом угроженом врстом.

„Рецимо, једна од занимљивости је да смо нашли да наши медведи имају јако велике територије, да те територије могу да износе неколико хиљада квадратних километара попут медведа на северу Европе за које се од раније знало да они генерално имају велике територије. С друге стране, опет смо сазнали да сви ови медведи у западној, југозападној Србји у ствари представљају једну јединствену популацију", додао је професор Ћирковић.

И чланови Тима за праћење медведа преко сателита, с нестпљењем чекају буђење мрких медведа из зимског сна, како би на Златибору маркирали и трећег горског цара.

недеља, 08. септембар 2024.
29° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару