Читај ми!

Београдски медвед Урош најавио пролеће, прогнозу потврдио и палићки „колега“

У народу се каже да се на Сретење срећу зима и лето. Верује се да на овај дан мечка излази из зимског брлога. Ако је сунчано и угледа своју сенку, враћа се назад у пећину, јер ће зима потрајати још шест недеља. Ако сенке нема, зими је крај.

Дан је сунчан, медвед Урош је изашао из пећине и доручкује, али се није вратио у пећину, јер у зоо-врту није могао да види своју сенку. Да ли је зими дошао крај?

„Урош је изашао из пећине и надамо се да је пролеће на помолу, али Урош и није баш меродаван метеоролог, јер је у зоо-врту микроклима другачија, овде дувају другачији ветрови. У пределима где је клима негостољубива, медведи спавају зимски сан. Излазе тек када је пролеће на помолу. У зоолошком врту ми Уроша мазимо и пазимо. Урош је најавио пролеће“, рекао је Јозеф Ежвеђ из зоо-врта.

Палићки „колега“ се слаже

Десетогодишњи мрки медвед Медени у палићком зоолошком врту живахно је јутрос изашао из јазбине и у сласт појео свој оброк од јабука, шаргарепе и поморанџи.

Током целог дана радознало је истраживао територију своје волијере, сунчао се и позирао посетиоцима за фотографисање.

То би, према народним веровањима, требало да значи да је зими дошао крај, мада су медведи у зоолошким вртовима активни и у зимском периоду, па прогноза није поуздана.

Иначе, данас је на Палићу забележено неуобичајених 15 степени у плусу, што је наговестило долазак пролећа. У пријатном сунчаном дану уживале су и остале животиње, али и бројни Војвођани и Београђани који су одлучили да празник проведу са породицом на Палићу.

недеља, 08. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару