Читај ми!

Шимпанзе умеју једне другима да лече ране, утврдили научници

Тим истраживача са Универзитета у Оснабрику у Немачкој тврди да је код шимпанзи уочено понашање за које се сматрало да је специфично само за људе, и да и оне умеју да видају своје и туђе ране.

Познато је да се многе врсте животиња баве самолечењем, тако што, на пример, једу одређене лековите биљака када се разболе. Међутим, дуго се сматрало да је лечење туђих болести нешто што само ми људи радимо.

Група истраживача, која проучава колонију шимпанзи у оквиру Пројекта "Ozouga Chimpanzee" у габонском националном парку Лоанго, каже да наша врста ипак није толико јединствена.

Према резултатима посматрања које су објавили у часопису Current Biology, како преноси Раша тудеј, мајмуни су у више прилика применили исти третман свежих отворених рана.

Мајмуни би ухватили бубу и утрљали је на рану и затим је бацили. Истраживачи су имали прилику да забележе преко 20 таквих случајева у периоду дужем од једне године, између 2019. и 2021.

У четири од тих 20 случајева, мајмуни су један другоме примењивали исти третман. У два наврата је одрасла женка, коју су назвали Сузи, инсектима лечила повреде своме готово одраслом младунцу. У другом забележеном случају, женка је третирала повреду на телу другог шимпанзе по имену Литлгреј. Ухватила је инсекта и предала га мужјаку, који га је утрљао на површину ране.

Коауторка објављеног рада, Симона Пајки, која је когнитивни биолог, верује да ови забележени случајеви јасно указују на то да шимпанзе имају просоцијално понашање, што значи да улажу напоре који су од користи другима, али не и њима самима.

„За мене, пошто сам заинтересована за когнитивне вештине шимпанзи, било је посебно упечатљиво да сведочим да појединци не лече само своје, већ и ране других јединки са којима нису у сродству“, нагласила је Пајки.

Људи су развили особине попут емпатије које их подстичу да брину једни о другима чак и када то не утиче директно на опстанак њихових гена. Научна заједница је подељена око тога да ли друге врсте делују на основу емпатије, а немачки истраживачи се надају да ће њихово откриће „додати још један аспект овој дебати“.

Следећи план тима је да покуша да идентификује које врсте инсеката шимпанзе лове како би лечили повреде. Затим би спровели студију и проверили да ли они заиста имају лековита својства.

Неке бубе које су људи користили за лечење у клиничким испитивањима су се показале као врло корисне, тако да уколико исто важи и за мајмуне, то не би било изненађење.

Али ако се утврди да нису лековите, то би значило да шимпанзе имају још једну заједничку ствар са људима – да се баве надрилекарством или се и код њих јавља плацебо ефекат.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару