Читај ми!

Збирка стена, фосила и минерала старих од 50.000 до сто милиона година, у породичној кући једног Панчевца

Панчевац Станислав Живков у својој породичној кући чува збирку од 4.500 предмета, пре свега стена и фосила. Сакупљао их је целог живота, а жеља му је да ускоро отвори музеј који ће моћи да посете љубитељи геологије.

Своју геолошку збирку 60-годишњи Станислав Живков формира од малена, а стене је заволео уз оца који је радио као геолог и учио га како да препознаје вредне комаде, како да их конзервира и чува. Пола куће у Панчеву заузимају витрине у којима их чува.

„То су у принципу четири збирке: минерали, фосили, то је палеонтолошка збирка са фосилима биљака и животиња, збирка стена и једна мала меморијална збирка, радни прибор мог оца, његова писаћа машина, фотографије”, истакао је Станислав Живков из Панчева.

Станислав је предмете за своју збирку сакупљао по целом свету, на путовањима, највише у земљама бивше Југославије, али каже да се могу наћи у сваком каменолому или шљункари, ако умеш да тражиш. Са научне тачке гледишта, све је вредно, али за њега комади имају и сентиментални значај.

„Један број примерака што ми је отац дао су ми најдражи. Рецимо комад шљунка, који ми је 1968. године на плажи у Херцег Новом дао и рекао: ‘Ово су ти фосили номулити’. То изгледа као мала сочива”, рекао је Живков.

Лаици који дођу да виде збирку могу уживати у лепим облицима и бојама камења, видети фосиле шкољки, пужева, окамењеног дрвета и папрати. Сазнати интересантне ствари из далеке прошлости.

„Ови сисари, мамутове кости, кости дивљих свиња, коња, зуби, вилице, то је све до педесет хиљада година старо, то је ледено доба. А ово остало се мери десетинама и стотинама милиона година", напоменуо је Станислав Живков.

Станислав жели да своју збирку претвори у музеј отворен за посетиоце. Треба му новца да мало преуреди простор, али све остало је спремно. Ентузијазма, воље и знања има, а то је оно што је најважније.

недеља, 08. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару