Читај ми!

Вода код Француске прекривена „тепихом мртве рибе“

Еколози су уочили плутајући плаво-бели „тепих“ по површини воде у близини обала Француске, пошто је брод Маргирис испустио необичан товар.

Холандски брод Маргирис, други по величини рибарски брод на свету, избацио је више од 100.000 мртвих риба у Атлантски океан код Француске.

Француска министарка поморства Аник Жирардин истакла је да су приказе угинулих риба активисти за заштиту животне средине назвали „шокантним" и затражила од националног органа за надзор риболова да покрене истрагу о овом случају.

Виргинијус Синкевичијус, европски комесар за животну средину, океане и рибарство, такође је рекао да тражи „исцрпне информације и доказе о случају“, преноси Гардијан.

Избацивање, које се догодило у четвртак ујутро, проузроковано је пуцањем мреже, саопштила је група рибарске индустрије Pelagic Frizer-Travler Association, која представља власника пловила. У саопштењу, група је дефинисала избацивање оваквог товара „веома ретком ситуацијом“.

„У складу са правом ЕУ, ово је забележено у бродском дневнику и пријављено властима државе заставе пловила, Литваније", наводи се.

Реч је о примерцима рибе која је подврста бакалара, која се користи за масовну производњу рибљег уља и брашна. Речено је да је 100.000 мртвих покрило водену површину од око 3.000 квадратних метара.

недеља, 08. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару