Читај ми!

Велики вранци и мали гњурци – како се броје и зашто су угрожени

Према подацима Друштва за проучавање птица Србије, до сада је на зимском попису птица у Србији забележено више од 90 врста птица водених станишта, а током најхладнијих месеци у нашој земљи их је до 400.000.

У Чачку се годинама прати бројно стање птица у зимском периоду.

Чачански волонтери су овог јануара прешли више од 200 километара, од Пожеге до Сталаћа, пратили су бројност птица и њихово кретање. Док их у неким областима сада има мање, друга подручја бележе пораст броја птица.

„На неким подручјима, испод Краљева, Трстеник, ка Крушевцу, је за дивно чудо било много више птица иако се гради аутопут. Наша је анализа да та изградња аутопута није утицала на бројност птица", рекао је Зоран Рајичић из удружења Сове на опрезу.

На језеру Међувршје најзаступљеније птице су мали гњурац, лиска, крџе, патке глуваре, сива чапља, велика бела чапља, велики вранци...

„Оне су станарице, али се дешава да неке патке које ређе виђамо, да смо их виђали ове године. Имали смо ластавку, риђоглаву патку, и патку кашикару а један од најинтересантнијих налаза смо имали на акумулацији Гружа а то је мали ронац", каже Рајичић.

Овчарско-кабларска клисура је подручје од међународног значаја за птице, посебно заштићено, где је лов забрањен.

„То је идеално подручје за многе врсте птица, можемо да будемо поносни на то језеро које обилује... Ове године смо имали око 1.080 птица, а морам да кажем да смо прошле године имали око 2.000 птица на језеру, приметно мање али било је доста различитих врста", испричао је Рајичић.

Изашло је и друго допуњено издање књиге Птице Чачка и околине, где су описане бројне врсте птица и где се може видети табеларни преглед кретања бројности птица водених станишта од 2012. године.

Када је реч о угрожености станишта птица, Рајичић каже да дивље депоније и сеча стабала утичу на смањени број птица, уз климатске промене на глобалном нивоу као и криволов.

недеља, 08. септембар 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару