Читај ми!

Да ли знате како плинске боце утичу на глобално загревање

Боце, пећи и рингле које раде на плин, представљају претњу по здравље и имају већи утицај на климу него што је раније било познато, показује нова студија.

Студија, коју су спровели научници са Универзитета Станфорд, открила је да емисије из плинских пећи у америчким домовима имају исти утицај на глобално загревање као и пола милиона аутомобила који користе бензин - далеко више него што су научници раније проценили.

„Ова нова студија потврђује оно што заговорници заштите животне средине говоре већ више од једне деценије, да не постоји таква ствар као што је чист гас - ни за наше домове, ни за наше заједнице, ни за климу", рекао је Ли Зише, координатор Групе за климатску правду, која није била укључена у истраживање.

Метан, главна компонента природног гаса, моћна је „грејалица" планете. Краткорочно је око 80 пута моћнији од угљен-диоксида, кажу научници.

Студија је, такође, открила да у кућама са лошом вентилацијом, концентрација штетних азотних оксида - нуспроизвода сагоревања природног гаса - може да достигне или пређе „здраву границу" за неколико минута, посебно у кућама са малим кухињама.
Гасне пећи и рингле троше знатне количине метана који загрева планету, било да су укључени или искључени. Студија процењује да пећи испуштају 0,8% до 1,3% свог природног гаса у атмосферу као несагорели метан.

„Ако неко каже да не користи своју пећ, па заправо не емитује метан, то заправо није тачно, јер је већина таквих шпорета које смо анализирали имала бар споро отицање метана док су биле искључене, " рекао је Ерик Лебел, који је спровео истраживање као дипломирани студент на Универзитету Станфорд, а сада је виши научник.

За оксиде азота, који представљају посебно штетан ризик за децу и старије, Лебел је рекао да су открили да су емисије директно пропорционалне количини гаса који се сагори.

Студија је објављена у моменту када све већи број америчких градова, укључујући одређена места у Калифорнији, Њујорку и Масачусетсу, одустаје од коришћења природног гаса у домовима.
Заговорници „зелене енергије" тврде да ће прелазак са гасних на електричне уређаје олакшати прелазак на обновљиву енергију. Електрични уређаји, према овој студији, избегавају штетне нуспроизводе сагоревања природног гаса.

Према најновијим подацима америчке Управе за енергетске информације, у америчким домаћинствима је 2015. било више од 40 милиона гасних пећи, иако је удео пећи на гас у неким регионима већи од других.

Емисије метана биле су у фокусу великог климатског извештаја УН-а у августу, у коме су научници открили да је концентрација метана у атмосфери сада виша него било када за најмање 800.000 година - и да је смањење метана најлакши начин да се промени путања глобалне температуре у наредних 10 година.  

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. септембар 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару