Читај ми!

Учење о заштити природе - кључ за њено дугорочно очување

Поводом Светског дана образовања о заштити животне средине (26. јануар), који се обележава још од 1972. године, Светска организација за заштиту природе WWF објавила је приручник „Kако се припремити за боравак у природи“.

„Истраживања показују да учење ван учионице, које је једна од кључних одредница образовања за заштиту животне средине, подстиче унутрашњу мотивацију за учење код деце и младих, што је кључни фактор који доприноси већим академским постигнућима и развијању самосталности", рекла је координаторка за едукацију у WWF Адриа Јована Драгић Меј.

Да би боравак у природи био опуштен, а у исто време и фокусиран на одређену тему, неопходно је уложити мало времена и у припрему. То нам даје осећај сигурности, опуштености и омогућава да пажњу усмеримо ка природном окружењу у ком се налазимо, да га истражујемо и упознајемо", објашњава Јована Драгић Меј.

Овај дан се обележава како би се указало на значај образовања које омогућава појединцима да истражују стање животне средине, идентификују еколошке проблеме и активно се укључе у њихово решавање. Образовање о животној средини (чему издавање Брошуре даје свој допринос) ствара еколошки освешћене и активне грађане који се залажу за очувану и здраву животну средину.

То је један од разлога што је WWF Адриа још 2016. почела са спровођењем едукације на тему заштите животне средине, кроз Академију за природу и стручне обуке са васпитачима и наставницима.

У Србији се наш допринос укључивања тема заштите природе у образовне планове и програме огледа кроз сарадње са Заводом за унапређење васпитања и образовања и Националном асоцијацијом наставника грађанског васпитања.

Значај образовања схваћен је и на глобалном нивоу, због чега је Унеско одредио да еколошко образовање мора бити основна компонента наставних планова и програма до 2025. године.  

недеља, 08. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару