Читај ми!

Афричка „лажна банана“, суперхрана будућности

Научници сматрају да биљка енсет, која расте у Етиопији, може да буде нова суперхрана у време климатских промена. Блиски рођак банане има потенцијал да нахрани више од 100 милиона људи, наводи се у новој студији.

Биљка енсет (Ensete ventricosum) скоро је непозната ван Етиопије, где је користе за прављење каше и хлеба. Стручњаци сматрају да би могла да се узгаја на много већој површини широм Африке.

„Ово је биљка која би могла да игра веома важну улогу у решавању проблема исхране и одрживог развоја“, истиче Вендавек Абебе са Универзитета Хаваса у Етиопији.

Енсет, односно „лажна банана“, даје плодове који су нејестиви, али њено стабло и корен могу да се ферментишу или да се мељу за брашно.

Њена употреба је раширена у Етиопији, где око 20 милиона људи зависи од ње, али не и у другим земљама. Њене дивље варијанте расту ван граница Етиопије, што указује на то да би могла да се гаји у много ширем појасу.

Научници су израчунали да њен потенцијални домет у наредне четири деценије и дошли до закључка да би од ње могло да се храни више од сто милиона људи, што би осигурало снабдевање храном у другим афричким земљама, попут Кеније, Уганде и Руанде.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару