Читај ми!

Француска забранила паковање воћа и поврћа у пластичну амбалажу

Нови закон којим се забрањује паковање воћа и поврћа у пластичну амбалажу ступио је на снагу у Француској, па због њега краставци, поморанџе и још тридесет других врста неће више смети да се пакују у пластику.

Председник Емануел Макрон је навео да је забрана револуција у борби против пластике и показује да је Француска посвећена плану да до 2040. године потпуно избаци из употребе једнократну пластику.

Више од трећине воћа и поврћа продаје се у пластичној амбалажи, а званичници истичу да ће се годишње, због забране, користити и до милијарду комада пластике мање.

Министарство за заштиту животне околине саопштило је да Француска троши „невероватну количину“ једнократне пластике и да забрана има циљ не само да смањи њену употребу већ да се уведу здраве замене за њу, у виду других материјала.

Француска је прошле године забранила пластичне сламчице, тањире, есцајг и чаше, као и кутије од полистирена.

До краја ове године јавне површине и установе мораће да имају фонтане како би се спречило коришћење пластичних флаша, новине и часописи неће моћи да буду паковани у пластичну фолију, а ресторани брзе хране неће моћи да поклањају бесплатне пластичне играчке.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару