Читај ми!

Зашто ће медведи ове зиме прескочити посету руским селима

Арктичка села очекују мање гладних поларних медведа.

Руска арктичка села очекују да ће мањи број гладних поларних медведа кренути у њихове градове у потрази за храном, кажу активисти за права животиња, наводећи да ниске температуре ове године дозвољавају животињама да лове у њиховом уобичајеном станишту.

„Тренутно је ситуација мирна", рекао је Дмитриј Рјабов из Светског фонда за дивље животиње (WWF) за DPA. „Ове године лед се на време формирао на мору и поларни медведи су се преселили на север да лове фоке", додао је.

У прошлости су људи који су живели у северним приморским селима били узнемирени призором изгладнелих поларних медведа који траже храну по депонијама за смеће и у кантама.

Око 50 медведа залутало је у близини људи који живе на архипелагу Новаја земља, провевши тамо недеље, што је навело власти да прогласе ванредно стање пре две године.

Поларни медведи обично користе јаке плоче морског леда за лов на фоке. Али како се слој леда све касније формира, а отапа се све раније, „животиње траже храну на копну", рекао је Рјабов.

Принуђени су да дуже остају на обали, а онда неминовно одлазе и код људи - из радозналости и у потрази за храном, привучени мирисима.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару