Читај ми!

Откривен фосил највећег бескичмењака у историји – два и по метра дугачке стоноге

Научници су сасвим случајно на плажи у Нортамберланду у Великој Британији пронашли највећи икада откривен фосил диплоподе, најобимније групе стоноге.

Фосил показује да је ова диплопода била дужа од 2,5 метара и тешка око 50 килограма, преноси Би-Би-Си.

Стручњаци су фосил први пут спазили фосил 2018. године у великом комаду пешчара, који се обрушио на плажу на северу Енглеске.

„Открили смо га потпуно случајно“, каже Нил Дејвис са научног одељења Универзитета Кембриџ, који је анализирао 75 центиметара дугачак фосил.

„Стена се након пада отворила савршено откривајући фосил, а један од наших студената је натрчао на њега док се шетао плажом“, каже Дејвис.

Када је џиновска диплопода живела пре 326 милиона година, североисток Енглеске имао је скоро тропску климу.

Примерак је пронађен у некадашњем кориту реке. Врло је могуће да се не ради о фосилу мртве животиње, већ о егзоскелету који је масивна диплопода одбацила док је расла.

„Проналажење фосила џиновских дијапода се дешава веома ретко, јер су се њихова тела распадала након што би угинуле, па је могуће да је ово љуштура коју је животиња одбацила док је расла. Још нисмо пронашли фосилизовану главу“, истакао је Дејвис.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару