Читај ми!

Мрком медведу станиште је Копаоник – има ли места за страх, ако се сретнете

Мрки медведи спадају у угрожену врсту и строго су заштићени. Медвед је веома опрезан и преко дана тешко га је видети. Уколико до сусрета дође, ренџери кажу, нема места за страх.

Најкрупнијег европског предатора, камере Националног парка Копаоник забележиле су више пута на хранилишту дивљих свиња у околини Бањског Вучака. Током ноћи када најчешће иде у потрагу за храном.

„Последњих пар година мониторингом мрког медведа, установили смо да на овом простору обитава неких пет до шест јединки. Уврежено мишљење је било да се мрки медвед на Копаонику јавља само у току сезонских миграција. Показали смо и доказали, међутим, да је Копаоник његово стално станиште“, каже Мирко Дугалић, извршни директор за чување заштићеног подручја НП Копаоник.

Медвед је веома опрезан и преко дана тешко га је видети. Уколико до сусрета дође, ренџери кажу, нема места за страх.

„На свом простору имају бројна хранилишта на којима редовно износе храну. Када медвед, као и свака животињска врста, има обиље хране поред себе, дефинитивно је миран. Треба водити рачуна само у периоду када женка има младунце поред себе“, објашњава Дугалић.

Немаром људи последњих деценија много је крупне дивљачи са Копаоника нестало.

Уз подршку министарства Национални парк започео је пројекат реинтродукције дивокоза: прве три пуштене су у природу, а за две године придружиће им се и европски јелени, из узгајалишта у којем је тренутно 36 грла.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару