Читај ми!

У Блацу једва чекају пролеће како би уживали у новим излетиштима

Блачани ће ускоро имати разлога да чешће бораве у природи, јер се ових дана уређују четири локације за одмор и рекреацију. За тај пројекат Министарство заштите животне средине обезбедило је три милиона, а општина Блаце осамсто хиљада динара.

Уређењем четири локације, Блачани ће, како истичу у локалној самоуправи, добити идеална места за одмор и релаксацију, а прави мини паркови који ће бити изграђени имаће летњиковац и природно окружење.

На снимку који нам је уступио један гледалац види се како је изгледало некада омиљено место за излете и одмор у селу Ђуревцу, које је скоро потпуно зарасло у трње, шибље због кога се тешко долазило и до старе чесме, која тече деценијама.

Мештани су сада задовољни што се неко сетио да овај простор уреди и очекују да он оживи са првим лепим пролећним данима.

„Ту ретко ко је и долазио, нико није одржавао. Како је било пре десет дана, само је требало тад да снимите, а сада је ово нека друга прича, сасвим другачији простор, много лепше, биће лепше и за село и за општину и за све", каже Ненад Живковић из Ђуревца.

„Три остале локације су у ужем центру општине Блаце, које су грађани користили за одлагање смећа, грађевинског отпада и шута. Ми смо на овај начин те локације исто уредили, слично као и ову овде", додаје Иван Бургић, председник општине Блаце.

Бургић истиче да се цела локација рекултивише и да добија један сасвим нови изглед, уз потпуно опремање за пријатан боравак и одмор у природи и на отвореном.

„Није у питању само летњиковац, него је у питању комплетно уређење простора, са заменом постојећег тла, које је на неки начин загађено са одлагањем смећа. Довози се земљиште чисто, испитано, саде се нове саднице, ново дрвеће", каже Бургић.

Ових дана требало би да буде познат и извођач радова на изградњи заједничког постројења за пречишћавање отпадних вода из Бруса и Блаца, капиталног пројекта који ће финансирати ЕУ и са чијом би реализацијом, посебно река Блаташница, која је сада практично колектор и мртва река, поново почела да личи на ону од пре више од 30 година, које се старији становници ове Општине радо сећају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару