Читај ми!

Жупска трка у част "прокупца" у Александровцу

У част "прокупца", аутохтоне сорте грожђа коју су средином прошлог века од изумирања сачували вредни винари и виноградари Жупе, у Александровцу овог викенда бројна дешавања. Најавила их је пета Жупска винска трка, која је окупила такмичаре из целе Србије.

Киша и хладно време условили су да се број пријављених учесника трке преполови. На стартној позицији, испред Музеја винарства и виноградарства, окупило се 62 најодважнијих.

"Највећи мотив је био то што ми из Бановаца, тако да смо мало више у равници, а овај део је мало више брдовит. И то што су спојили трчање са моментом хедонизма", каже Марија Профдановић из Бановаца.

Иако је главни акценат на трци, жеља организатора је да овом манифестацијом промовишу и туристичке потенцијале Жупе.

"По угледу на неке светске винарске регије, жеља је да доведемо људе који воле да трче, воле спорт, здрав живот, и да то прође кроз Жупско виногорје, кроз винограде", каже Бранко Раденковић, организатора трке.

Широм отворених врата, служећи своје најбоље, такмичаре су дочекивале једна кафана и четири винарије.

"Нудимо им жупско домаће вино, ту је класично бело, розе и црно вино. Ту су наше волонтерке  које су за послужење припремиле кафу, воду и много се радујемо", каже Петар Савковић, винар из Виткова.

Траса трке дуга је 13 километара. Најбржи су до циља у центру Александровца стигли након сат времена.

"Задовољан сам трком. Баш је онако била лепа стаза, инспиративна за трчање, леп крајолик", каже Иван Јовановић из Краљева, победник трке.

"И недеља је такмичасрки дан. Након прве бициклистичке трке кроз жупско виногорје, учеснике ће у Средњој пољопривредној школи дочекати "Караван прокупца", где ће сви посетиоци бити у прилици да дегустирају најбоље што се од ове сорте грожђа у жупским подрумима точи.

понедељак, 09. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару