Читај ми!

Дигитална, иновативна и зелена Србија на климатској изложби у Дубаију

Већ 170 година велике Светске изложбе представљају историју развоја човечанства. Од данас „Дубаи Експо 2020“ у духу је очувања климе и биодиверзитета. Српска делегација представља зелена софтверска решења, електрични бицикл, паметна бројила.

У последњој деценији, загревање Планете се убрзава, а нова реалност нашег региона су све веће врућине попут оне у пустињи, али и дуже суше које десеткују род и утичу на здравље људи. Само претходно лето у главном граду било је треће, најтоплије само од 1888. Зато не треба да чуди ђто је прва недеља Светске изложбе посвећена очувању климе и разноликости живог света.

На сајамском простору величине четири квадратна километра, 192 земље понудиће решења која Планету воде у бољу будућност. И Србија има шта да покаже – зелена софтверска решења, електрични бицикл, паметна бројила.

„Електричне мреже су све сложеније. Паметна бројила и паметне технологије које ми развијамо и имплементирамо не само на домаћем тржишту у Србији него и у иностранству омогућују смањење губитака, оптимизацију потрошње, укључење обновљивих извора и смањење угљеничног отиска“, истиче Игор Вујичић из „Метер-контрола“.

„Ми развијамо алгоритме вештачке интелигенције који служе за предикције производње електричне енергије из алтернативних извора – из соларних електрана, ветро-електрана и слично. Ти исти алгоритми се могу употребити и за предикцију саме потрошње енергије и комбинујући та два резултата, ми стварамо једно обједињено решење за управљање потрошњом и производњом електричне енергије“, објашњава Филип Јекић, члан Тима за вештачку интелигенцију „АСW Инжењеринга“.

„Наш бицикл 'архонт' је освојио разне интернационалне награде и проглашен је за најлепши бицикл од стране Би-Би-Сија“, каже Марко Шћепановић, из компаније "Ono bikes".

Осим повезивања са пословним партнерима и могућности изласка на нова тржишта, представници привредне делегације Србије у Дубаију упознају се са напредним зеленим и нискоугљеничним технологијама и најновијим трендовима у свету одрживог развоја.

„Ми сада можемо да схватимо да ћемо за неколико година имати потпуно нова креирана радна места која можда нису била у нашем фокусу наступања, али ћемо разумети да су енергетика, грејање, хлађење..., све су то нове позиције где ће се развијати ново знање. И оно што можемо да схватимо да овде у Дубаију можемо примити тај квантум знања који је потребан да добрим праксама подигнемо капацитет наших малих и средњих предузећа, посебно у Републици Србији", наглашава Синиша Митровић из Привредне коморе Србије.

„Овде у Дубаију смо видели јако много добрих и иновативних идеја када причамо о зеленој агенди уопште и њеним циљевима, када причамо о климатским променама и смањењу ефекта стаклене баште. Србија данас има исти пут – енергетика у Србији и екологија – радићемо на енергетској безбедности земље уз очување животне средине“, истиче Јелена Танкосић, државна секретарка Министарства животне средине.

Србија, али и готово цео свет, решени су да мењају свој однос према природи бриљантним идејама. У то смо се уверили већ првог дана на Светској изложби у Дубаију. Биће ово прилика да више милиона посетилаца виде Србију какву до сада нису могли да упознају – иновативну, дигиталну и надасве практичну.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару