Читај ми!

Очување климе и разноликости живог света у фокусу прве недеље изложбе Дубаи Експо

На великој Светској изложби „Дубаи Експо 2020“, данас је почела прва тематска недеља „Клима и биодиверзитет“. Србија се представља у националном павиљону под мотом: Србија ствара идеје – инспирисани прошлошћу, стварамо будућност.

У последњој деценији, загревање планете се убрзава, а нова реалност нашег региона су врућине попут пустињских, али и дуготрајне суше које десеткују род и негативно утичу на здравље становника.

Само у Београду претходно лето било је треће међу најтоплијим још од 1888. године. Зато не треба да чуди што је прва недеља Светске изложбе посвећена очувању климе и разноликости живог света.

На сајамском простору који је никао из песка, на површини од око четири квадратна километра, 192 земље представљају решења која ће најбоље обликовати будућност.

То је и одлична пословна прилика за зелене идеје из целог света, јер само Дубаи планира да до 2050. године 75 одсто енергије добија из чистих извора.

Србија је једна од 80 земаља која има свој Павиљон. На површини од 2.000 квадратних метара представља оно најбоље што је урађено од претходне Светске изложба у Милану 2015. године.

Пред посетиоцима су електрични бицикли, зелени кровови, дијагностички тестови "Made in Serbia" и много других иновација.

Павиљон Србије данас је посетио председник Александар Вучић у друштву шеика Мухамеда бин Заједа.

Представници привредне делегације Србије дошли су у Дубаи да се упознају са напредним нискоугљеничним технологијама и најновијим трендовима одрживог развоја, али и да понуде своја решења пословним партнерима и истраже могућности изласка на нова тржишта.

Иако је климатска криза стварна и застрашујућа, никако није немогућ задатак. Да решења постоје уверавају нас бриљантне идеје представљене на овој Светској изложби које, ако се примене, могу обуздати загревање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару