Читај ми!

На изложби „У царству гљива“ можете видети и одећу од печурака

Миколошко друштво Србије и ове године приређује традиционалну изложбу „У царству гљива“ у Ботаничкој башти. Посетиоце Јевремовца данас очекује занимљив програм јер, између осталог, могу видети и одећу прављену од печурака.

Ботаничка башта отворила је своје капије за посетиоце изложбе У царству гљива.

„Уобичајено је да на изложбама гљива имамо самоникле гљиве које наши чланови доносе са терена, углавном из околине Београда. Неки наши пријатељи из других друштава доносе и поклањају нам тако да можемо и њихове гљиве да изложимо“, каже Александар Кнежевић, председник Миколошког друштва Србије.

Посебан куриозитет ове изложбе је то што Миколошко друштво представља најмодернија истраживања из микологије која се раде код нас у неколико научних институција.

„Ми уопште не каскамо за светом. Напротив, имамо неколико јако добрих истраживачких група која се тиме баве. Посетиоци ће моћи да постављају питања нашим искусним члановима, врхунским гљиварима и познају јестиве и лековите врсте“, истакао је Кнежевић.

Они који буду посетили изложбу имаће прилику да чују и о мрачној страни гљива, јер оне могу да изазову тровања, да изазову различите болести.

Више од сто врста гљива биће представљено на изложби, иако је суша проузроковала далеко лошији раст самониклих гљива.

„Плодоношење је изостало у доброј мери. Година је била једна од сушнијих у последњој деценији. Наравно, увек имате неких гљива у шуми, неке имате током целе године“, наводи Кнежевић.

Део изложбе је и колекција одевних предмета који су направљени од гљива. Ауторка је Драгана Станковић.

„То није нешто ново. Главни циљ је да се замени кожа, да се гљиве искористе у једном посебном процесу гајења и штављења за прављење одевних предмета. Процес није тако кратак, траје четири до пет месеци“, објаснио је Кнежевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару