Читај ми!

Платнене торбе штетније по животну средину него што смо мислили

Памучне торбе, које су некад биле хваљене као решење за смањење загађења и спас од пластичних кеса за једнократну употребу, нису толико еколошки прихватљиве као што то тврде брендови. Разлог – прекомерна производња.

Стручњаци за рециклирање текстила и одрживост кажу да се, чак и ако се памучне торбе шаљу на рециклажу, логотипи и поруке одштампане на њима не могу рециклирати већ се морају исећи, а на то одлази отприлике 10 до 15 одсто допремљеног памучног материјала, пише Индипендент.

За рециклирање памучних врећица, пише Њујорк тајмс, које су замениле пластичне код великог броја брендова, троши се скоро исто толико енергије колико и за њихову производњу. То значи да је њихов утицај на животну средину штетнији него што се мисли.

Производња памука је процес који захтева много ресурса и огромне количине воде за узгој биљке од које се добијају влакна. Према проценама стручњака, потребно је између 10.000 и 20.000 литара за производњу једног килограма памука.

Студија Министарства животне средине и хране Данске из 2018. године открила је да се торба од органског памука мора користити 20.000 пута пре него што испуни еколошки учинак пластичних кеса.

Такође, студија је открила да су кесе од органског памука лошије по животну средину од предмета од обичног памука у смислу укупног утицаја, јер се обичан памук мора употребити само 7.000 пута да би се умањио утицај производње.

Еволуција памучне торбе као „статусног симбола“ довела је до тога да су је угледни брендови производили у великим количинама за паковање производа при куповини.

Шон Расел, оснивач шведског бренда за негу коже „Скандинависк“, каже да робне марке стварају „покретне билборде“ од купаца.

„Сваки бренд који би тврдио другачије, лагао би“, рекао је Расел.

Повећала се производња и других врста памучне амбалаже, то јест бројни производи су обмотани комадом памучног платна или су у таквим врећицама када је потребна заштита од прашине.

Неки брендови траже одрживије начине да смање утицај својих брендираних памучних торби. Тако се неки окрећу прављењу торби од одређеног процента рециклираног памука, док други експериментишу са материјалима од конопље.   

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару