Читај ми!

Спасимо препелице – пријавите електронске вабилице

У Србији се сваке године у криволову убије више од 50.000 препелица, најчешће коришћењем забрањених електронских вабилица иако су казне за то и до три године затвора.

Електронска вабилица је уређај који специфичним звуком мами препелице које се селе за Африку, да се задрже на одређеној локацији на којој их криволовци убијају.

„Ми ту појаву пратимо већ двадесет година и током викенда. Ево, сада у августу ради око 800 уређаја. Ако они раде само викендом и на њима страда само десет препелица, помножите и видећете да су то хиљаде и хиљаде препелица које страдају нелегално. Дакле, не говоримо о законски нормираном лову. То је законски нелегалан лов, који се нигде не евидентира, држава не убира плодове од њега, та дивљач је практично украдена“, наглашава Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Угрожених подручја је свуда.

„Имате их у околине Бачке Тополе, Сремске Митровице, Кикинде, Апатина, Сомбора, Ковин. У централној Србији комплетна околина Крагујевца, Велика Плана, околина Трстеника“, додаје Ружић.

Казне су прописане, али их је тешко спровести.

„Кривичним закоником је прописана казна до три године затвора за оног ко лови и користи недозвољена средства. Законом о дивљачи и ловству прописана је казна за привредни преступ у висини од милион и по до три милиона динара за кориснике ловишта који користе недозвољена средства у организацији лова“, објашњава Миодраг Стрнад из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Ловачки савез Србије, у сарадњи са Министарством пољопривреде, дигитализовао је све планове одстрела. Пропуста има, најчешће због, како кажу, лица која нису чланови ловачких удружења. Решење виде у промени свести, едукацији, строжијим казнама и бољој сарадњи свих.

„Морам да кажем да је Ловачки савез Србије, не у овој, него претходних година, управо био онај први који је покренуо кампању за забрану, позвао све савесне грађане, ловце, ловочуварске службе да се боре против свих нелегалних средстава у природи“, наводи Братислав Ћирковић, председник Ловачког савеза Србије.

Поред криволова елекронским вабилицама, годишње се одстрели и велики број птица и дивљачи.

Спасимо препелице – пријавите електронске вабилице Друштву за заштиту и проучавање птица или полицији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару