Читај ми!

За кога су опасне медузе на Ади Циганлији

Мало се температура спустила, али још ће бити купања на Ади, а то значи и сусрета са медузама. Од њих се најчешће склањамо што даље, али од ових у Савском језеру, деца не беже. Најчешће их само она и примете.

Слатководних медуза на Ади Циганлији има сваке сезоне, али увек више кад је вода топла. Нису опасне и нема разлога да их се плашимо.

„Оне су у Европи присутне од краја 19. века. Пореклом су из Кине па су се онда рашириле од Енглеске, преко Француске, Немачке, широм Европе и негде 60-их година прошлог века стигле у Србију. Када су се у Ади тачно појавиле то је тешко рећи али рачунамо да су оне отприлике од тих година присутне и у Савском језеру“, каже др Александар Хегедиш, ихтиолог.

Мале су – од пет милиметара до два и по центиметра, што је и максимални пречник клобука. Најчешће их примете деца играјући се у плићаку.

Како стручњаци тврде, медузе су увек присутне у неком од својих стадијума.

„Хидромедузе, оно што ми приметимо, значи оно што личи на морске медузе, су једне године јако ретке, а следеће године их може бити јако много“, објаснио је др Хегедиш.

Иако личе на своје велике морске рођаке, слатководне медузе попут ових на Ади опасне су само за планктоне којима се хране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару