Читај ми!

Зашто су се глодари устремили на аргентинске богаташе

Аргентинске богаташе узнемирили су нови суседи, а то су највећи глодари на свету – капибаре.

Хорде капибара настаниле су се Норделти, луксузној затвореној заједници, што је изазвало дебату о животној средини и неједнакости.

Норделта је најпознатијe аргентинскo насеље затвореног типа, где се у бајковитом окружењу поред потока и језера, налазе простране виле и домови богатих људи. Налази се северно од Буенос Ајреса.

Међутим, еколози доводе у питање само њено постојање јер је изграђено на мочварама Паране, друге најважније реке у Јужној Америци после Амазона.

Међутим, сада је природа, преко капибара, бори против Норделтиних богатих становника.

Последњих недеља заједницу су напале капибаре које су уништиле уређене травњаке, нападале псе и изазивале саобраћајне несреће.

„Они не само да уништавају вртове, већ је и њихов измет постао проблем", рекао је један становник луксузног места, жалећи се да су локални званичници за заштиту дивљих животиња забранили становницима да уопште буду у било каквом контакту са овим великим глодарима.

Пријављено је да су неки становници Норделте на овај изазов „одговорили" изношењем својих ловачких пушака, али многи други Аргентинци су се обратили преко друштвених мрежа како би одбранили глодаре - локално познате под именом карпинћос.

Одрасле капибаре могу нарасти до једног метра у дужину, и имати до 60 килограма. Воде прилично богат друштвени живот, те се крећу и жове у групама од 10 до 20 јединки.

Истакнути еколог Енрике Виjале рекао је да је грешка представљати долазак ових глодара као инвазију. „Обратно је: Норделта је извршила инвазију на њихов екосистем", рекао је Вијале, који већ 10 година води кампању за одбрану мочвара од урбаног развоја.

„Богати градитељи и продавци некретнина уз подршку владе уништити природу како би клијентима продали нешто као сан о животу у дивљини, јер људи који купују те куће желе природу, али без комараца, змија или глодара", тврди Вијале.

Огромна мочварна подручја реке Парана су на удару урбаног ширења, али и пољопривредника, који су и делимично одговорни за пожаре који су уништили огромна подручја, пише Гардијан.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару