Читај ми!

Како заштитити препелице од неодговорних ловаца

Последњих година у Србији се препелице масовно нелегално лове уз коришћење законом забрањених електронских вабилица. Процене су да на овакав начин годишње страда и до 50 хиљада ових птица селица, а грађани су позвани да такве случајеве пријаве полицији.

Продоран звук електронских вабилица се чује на више од два километра. Коришћење ових уређаја је у Србији забрањено по Закону о дивљачи и ловству, заштити природе, као и Кривичном законику уз запрећену казну затвора од шест месеци до три године.

Ипак, то не спречава неодговорне ловце да их користе, па су тако недавно код Титела откривене четири особе у криволову.

„Пуцали су док су вабилице радиле, све један кроз један. Било је уловљене дивљачи, на лицу места их је затекла полиција. Што се нас тиче, тај случај је потпуно чист, потпуно јасан. Одмах након тога, наредни викенд пет ловаца је затечено у илегалном лову на препелице уз помоћ вабилица и у атару села Српски Милетић и чини ми се да ће тако бити сваког викенда“, напомиње Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Препелица је птица селица која се током августа и септембра сели за Африку. Током ова два месеца траје ловна сезона на ову најмању врсту дивље коке која настањује Србију.

„Ми не одстрелимо ни 10 одсто од тога. Чувамо те птице. Оне јесу селице, али један део су станарице које остају код нас у току зиме. Ми их током зиме хранимо, носимо ситно жито да оне могу да преживе. Вабилице не користимо од када су уведене законске мере за то. Електронске вабилице не користимо“, наводи Иван Бербаков, Ловачко удружење Нови Бечеј.

Вабилице заваравају препелице да на тој локацији има хране, да ту могу да се одморе и да је окружење безбедно. Процене су да се на нашим ловиштима користи око 800 електронских вабилица.

„Ми смо негде крајем јуна месеца послали свим полицијским управама и основним јавним тужилаштвима на територији републике Србије допис у ком од њих захтевамо пуну сарадњу, а све на основу документа који је у априлу месецу и одлуке коју је потписала Влада Републике Србије у којем се каже да постоји нулта толеранција на илегално убијање птица“, наглашава Ружић.

„Нисмо имали прилике да се упознамо са криволовцима, што би нормално пријавили“, тврди Бербаков.

Криволовом уз употребу електронских вабилица сваке године у Србији страда више од 50 хиљада препелица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару