Читај ми!

„Шел“ плаћа 111 милиона долара за изливање нафте у Нигерији пре четири деценије

Мултинационална енергетска компанија тврди да су изливања нафте пре више од 40 година изазвале треће стране током грађанског рата. Ипак, „Шел“ је пристао да плати 111,6 милиона долара заједницама у јужној Нигерији због изливања сирове нафте 70-тих година.

Најновија одлука која се тиче области на југу Нигерије где се производи нафта подразумева милионску новчану казну. Бројне заједнице у том делу земље дуго су водиле правне битке због изливања нафте и штете која је том приликом нанета природи.

„Налог за исплату (111 милиона долара) односи се на потпуно и коначно задовољење пресуде“, рекао је портпарол компаније „Шел петролеум девелопмент“ из Нигерије.

Лушус Нвоса, адвокат који заступа становнике у нигеријској савезној држави Риверс, потврдио је одлуку.

„Остали су без трикова и одлучили су да прихвате услове“, рекао је адвокат.

Компанија је саопштила да је санирала изливања која су проузрокована дејствима трећих лица током грађанског рата у Нигерији 1967-70, када је велика штета нанета нафтоводима и инфраструктури.

„То је потврда да смо били у праву што смо покренули питања у вези са еколошком штетом коју је 'Шел' нанео областима која настањује народ Огони и потребом за одговарајућом санацијом земљишта“, наводи се у саопштењу организације МОСОП народа Огони.

После 13-годишње правне битке, холандски суд је у јануару ове године наложио „Шелу“ да обештети нигеријске пољопривреднике за изливање које је загадило већи део њиховог земљишта у делти реке Нигер.

Суд је наложио нафтном гиганту да плати штету тројици од четворице пољопривредника који су се обратили суду 2008. године. Предмет се толико одужио да су два нигеријска пољопривредника умрла у међувремену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару