Читај ми!

Угрожени слонови Африке – Кенија пописује колико има дивљих животиња

Деценије необузданог криволова, проширење људских насеља и климатске промене задали су велики ударац глобалној популацији дивљих животиња у свету, па ни централна Кенија није изузетак.

Најновије процене указују на велики пад броја слонова широм Африке. Слонова је све мање, чак 86 одсто за последњу 31 годину, док се број афричких савана слонова смањио за 60 одсто у последњих 50 година, према проценама Међународне уније за очување природе.

„Иако истраживања показују да су слонови у Африци угрожени, неке потпопулације ипак напредују. Зато је потребно бити опрезан када објављујемо резултате истраживања“, рекао је др Дејв Балфоур, истраживач афричких слонова и члан Специјалне групе за афричке слонове. 

„Слонови су кључне животиње у овом истраживању, па када пронађете угрожену врсту, осећате се као да сте на добром путу", рекао је пилот Крис Кериот док се припремао да узлети авионом.

Иначе, авиони прелећу велике и неприступачне делове Кеније, у оквиру пројекта пописа дивљих животиња.

Амбициозни пројекат који је започет у мају 2021. године обухвата евиденцију животиња у више од 50 кенијских националних паркова и резервата, укључујући морске животиње.

Велики део постојећих података о дивљим животињама у земљи појединачно прикупљају локалне групе или међународни заштитари, што се одражава на заштиту животиња.

Обука посматрача често је дуготрајна и скупа.

„Резултат је да многи научници радије користе моделе за мапирање дивљих животиња уместо за праћење животиња“, рекао је зоолог Јан Даглас Хамилтон из организације „Сачувајмо слонове“.

Његови подаци помоћи ће Источној Африци да изради дугорочну стратегију за одржање животињских врста. 

"Прелиминарни подаци већ су врло забрињавајући", каже Фред Оменго, научник из Кенијске службе за заштиту дивљих животиња, објашњавајући да су многе животиње уочене око резервоара за наводњавање у близини домова људи, што значи да су људи упали на територију дивљих животиња.

„За мало хране која је доступна на овим просторима имамо трку између домаћих и дивљих животиња. У већини случајева, предност ће имати домаће животиње. Проблем је што људи ограђују дивље животиње", рекао је Фред Оменго.

Према подацима Друштва за заштиту дивљих животиња, око 500 људи је страдало од напада звери у периоду од 2014. до 2017. године

„Људи су затворили све путеве дивљих животиња и сада слонови желе воду, знају где се налази, али не могу тамо да дођу. То је баш забрињавајуће и упозорава да за 10 година нећемо имати дивље животиње изван заштићених подручја", истакао је Роберт О'Брејн из Друштва за заштиту животиња.

Људи који у оквиру пројекта пописују дивље животиње у Кенији плаше се да их не нападну животиње, али страх изазивају и временске прилике, ветар и прашина, затим смањена видљивост на мање од пола метра...

„Авиони су лаки и нестабилни када је ветар јак, а лети се на 150 метара висине и ниже, изнад нивоа земље“, истакао је пилот Кенеди Шамала.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару