Читај ми!

Гренланд мења своје лице – у једном дану отопио се лед површине Флориде

Огромни ледени покривач Гренланда почео је убрзано да се топи, услед климатских промена на нашој планети. Количина леда која се отопила у једном дану довољна је да покрије целу Флориду, навели су истраживачи. Сезона топљења леда на Гренланду обично траје од јуна до августа.

Подаци данске владе показују да је ледени покривач изгубио 8,5 милијарди тона површинске масе само у уторак, ове седмице, а да је два дана касније изгубљено још 8,4 милијарди тона леда. Лед који се топи на Гренланду тече као вода у океан, где настаје повишени ниво глобалног нивоа мора узрокован климатским променама изазваним људским немаром.

„То је веома висок ниво топљења и вероватно ће променити лице Гренланда, јер ће то бити веома снажан покретач за убрзање будућег топљења, а самим тим и пораста нивоа мора", рекао је Марко Тедеско, стручњак за глечере на универзитету Колумбија и научник у Наси.

Брзо и нагло топљење леда на Гренланду настало је због топлог ваздуха заробљеног изнад арктичког острва, због атмосферске циркулације, а какао наводе научници, Гренланд би могао да изгуби још леда.

„Само 28. јула 2021. године, отопило се око 22 гигатона леда, од којих је 12 отекло у океан, а 10 се апсорбовало у снежну масу, где може поново да се смрзне", истакао је Хавијер Фатвајз, научник за поларну климу универзитета у Белгији.

Група „Полар портал", која окупља данске истраживаче, догађај отапања леда описала је као „масовно отопљавање".

Процене научника су да је топљење гренландског леденог покривача, другог по величини на Земљи, после Антарктика, проузроковало око 25 одсто глобалног раста нивоа мора забележеног у последњих неколико деценија.

Арктик се загрева брже од остатка планете, због фактора који укључују нестајање леда у Арктичком океану.

У среду је температура ваздуха изнад Гренланда била „забрињавајућа", саопштила је ЕУ, температура у месту Constable Pynt на истоку острва износила 23,2 степена.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару