Читај ми!

Шри Ланка: Потонули брод изазвао еколошку катастрофу

Тела мртвих корњача, делфина и китова појавила су се на једној обали Шри Ланке, након што је запаљени брод потонуо и узроковао еколошку катастрофу.

Стручњаци из области заштите животне средине тврде да је реч о најгорој врсти еколошке катастрофе за коју је одговоран човек. 

Пожар је избио на теретном пловилу „Прес перл", регистрованом у Сингапуру, које је транспортовало 1.486 контејнера, укључујући 25 тона азотне киселине, заједно са осталим хемикалијама и козметиком. 

Брод је потонуо 2. јуна док је спасилачки тим покушавао да га одвуче даље од обале.

Капетан брода појавио се на суду у четвртак, али још увек није оптужен за овај случај, окарактерисан као најгора еколошка катастрофа.

Токсини ослобођени са брода усмртили су 176 корњача, 20 делфина и четири кита, рекла је заменица правног заступника Мадава Тенакун на уводном саслушању.

На снимку локалне телевизијске станице виде се тела мртвих морских корњача и безброј пластичних палета разбацаних по обали, док неколико добровољаца ради на њиховом уклањању.

Влада је означила 15 особа - укључујући капетана Тјуткала Виталија - за суоптужене у случају нанете штете по животну средину.

Капетан Витали није дао коментар када је напустио суд у четвртак након процесног саслушања и није био доступан за даље коментаре. Забрањено му је напуштање земље.

Власти су прошле седмице објавиле да су укинуле забрану риболова у деловима обале погођене катастрофом, иако стручњаци кажу да опасност за живот у води и даље постоји.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару