Читај ми!

Читава џунгла у селу Дулан код Врања – тигар Ширкан суверено влада зоо вртом са 250 врста

Поред значајног културно-историјског наслеђа, околина Врања богата је и природним лепотама. Нова туристичка занимљивост у селу Дулан, десетак километара од града, је зоолошки врт. Сеоски амбијент, место погодно за краћи породични одмор или поподневни излет.

Иако 80 одсто зоолошког врта чине птице, најатрактивнији су тигар и тигрица – Ширкан стар 6 година и двогодишња женка која још нема име. Упорни посетиоци чекају или се враћају како би их видели. Они су у издвојеном делу комплекса, посебно уређеном.

„Тигрови се хране сваког другог дана, једу 5 килограма меса, птице се хране сваког дана, иде чиста вода. Има нас негде око 10 радника, што радимо у зоо врт, није напорно, ми волимо овај посао, волимо животиње, зато радимо“, каже Данијел Јанковић, радник у зоолошком врту „Мишић“.

На 8 хектара живи више од 2.000 животиња, око 250 различитих врста. Бројне су егзотичне птице чије је природно станиште Аустралија. Пажњу посетилаца привлаче фламингоси, црвени ириси, нојеви, али и зебре, кенгури, камила, газела, лама.

Посетиоци су одушевљени, највише због еликог броја животиња које се добро чувају. Најмлађима су ракуни фаворити.

Желели су да птице које су чували у дворишту преселе у већи простор. Пре десетак година чланови породице Мишић почели су да праве зоолошки врт, а планирају да наставе да улажу. У оквиру зоо врта постоји и школа јахања која ради петком и викендом. Део комплекса је и хотел-ресторан.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару