Читај ми!

Погрешно „скретање“ велике беле ајкуле и ето је у Европи

Велика бела ајкула могла би овог лета да заврши у водама Европе, јер је почела да се креће другим морским путевима, који нису њена уобичајена рута

На изненађење научника, ова врста предатора дужине око пет метара, почела је да се креће преко Атлантика према истоку. Иначе уобичајено кретање је дуж западне обале САД и Канаде. Ретко прелазе Средњеатлантски гребен, баријеру у океану коју ова врста ајкула ретко прелази.

Овај начин кретања велике беле ајкуле је реткост, а започео је 22. фебруара из вода Северне Каролине.

Женка ајкуле названа Нукуми,прешла је баријеру у океану и наставила да плива, па је ознака на њеном леђном перају послала ГПС сигнал локације тиму који прати њено кретање у научној организацији OCEARCH.

Друга велика бела ајкула која је праћена на прелазу била је Лидија, у априлу 2014. године, која је изненадила научнике путовањем на обалу Португалије.

Ајкула Нукуми, тренутно се налази на 1.700 наутичких миља од британске обале.Као разлог оваквих миграција ајкула научници наводе трудноћу и потребу ајкула да своје потомке склоне од других опасних ајкула.

Глани истраживач тима OCEARCH-a, доктор Боб Хетер, истиче да се не може у потпуности предвидети, да ли ће ајкула Нукуми стићи до обала Велике Британије, јер те воде нису њено станиште.

Према подацима OCEARCH-a, Нукуми је највећа бела ајкула на северозападном подручју Атлантика, стара око 50 година, а дневно пређе око 70 километара. До сада је препливала више од 8.900 километара.

Иначе се страхује да би ова ајкула могла бити улов рибара.

среда, 11. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару