Зашто ледена „Дијамантска плажа" на обали Исланда сваког дана изгледа другачије

Исланд је острво гејзира и вулкана, црних пешчаних плажа, место где се сударају тектонске плоче Евроазије и Северне Америке. Планински масиви се убрајају у најлепше на свету. Једна од туристичких атракција Исланда је Плажа дијаманата која изгледа бајковито, посута је црним песком и великим комадима леда који се пресијава на сунцу. Налази се поред лагуне глечера Јокулсарлон на јужној обали Исланда.

Ледене санте на плажи потичу од ледника Бреидамеркурјокула, највећег европског глечера Ватнајокул. Плажа се на исландском зове Бреидамеркурсандур, а већини Исланђана није познато име Дијамантска плажа, јер се овај назив користи само на енглеском језику.

Интересантно је да ова плажа никада не изгледа исто, чак и ако сте је посетили дан раније, сутрадан ће се плажа потпуно променити. То је због леда и његове структуре, који мења облик, нестаје и поново се формира.

Многи ледени брегови стари су више од 1.000 година и пробили су се кроз велику лагуну, прво као огромни ледени блокови, док мањи лакше плутају ка Атлантику. Због тих ледених санти које се под утицајем светлости пресијавају, плажа је названа „Дијамантска плажа".

Дијамантска плажа је веома важно узгајалиште многих најпознатијих врста исландских птица, укључујући арктичку чигру и Велику скуму. Такође је национални резерват природе.

Током лета, Дијамантска плажа се може посетити за један дан, ако кренете из Рејкјавика, али због врло ограниченог дневног светла током зимског периода, препорука је да посета траје дуже.

Плажа је удаљена око 372 км, од Рејкјавика. Налази се у општини фјорд Хорнафјордур, поред Националног парка Ватнајокул, иако му не припада. Смештена је на само неколико минута од глечерске лагуне Јокулсарлон.

Савет туристима је да не прилазе океану, који делује безопасно, али су таласи високи и струје јаке, па и најбољи пливачи могу изгубити битку са океаном. Опасно је и седети на сантама леда које су у близини океана.

Ледничка лагуна Јокулсарлон препуна је огромних санти леда које се у великом броју спуштају на плажу. Током зиме огромни комади леда могу бити и већи од просечне особе, понекад и двоструко.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
22° C

Коментари

Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Nije realno
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи