Читај ми!

Небо изнад Пекинга као у научнофантастичним филмовима, ваздух катастрофално загађен

Пекинг је поново погодила интензивна пешчана олуја, која је дошла из сушом погођене Монголије. Забележено је изузетно загађење ваздуха неколико десетина пута веће од препорученог нивоа.

Друга пешчана олуја која је погодила Кину за мање од две недеље поново је прекрила небо изнад престонице те земље.

Становници Пекинга су се у недељу пробудили гледајући у небо прекривено слојем прашине и песка, толико густим да сунчеви зраци нису могли да се пробију, а сунце је попримило плавичасту нијансу.

Фини песак и прашина, који су дошли из сушом погођене Монголије и северозападне Кине, помешали су се са изузетно штетним честицама тако да су пешаци били принуђени да покривају очи и уста.

Видљивост у Пекингу била је веома смањена, па се тако са умерене удаљености једва могла разазнати панорама града.

Кинеска метеоролошка служба издала је жути аларм у петак, упозоравајући да се пешчана олуја шири из Монголије у северне кинеске провинције.

Немогуће нормално дисати

Када је у недељу дошла до Пекинга, загађење ваздуха у кинеској престоници порасло је на максимални ниво од 500. Концентрација ПМ10 честица, које могу да пробију плућа, порасла је на 2.000 микрограма по кубном метру.

Ниво мањих ПМ2,5 честица, које могу да уђу у крвни ток, достигао је 462. Светска здравствена организација подразумева дозвољени дневни ниво ПМ2,5 честица на око 25.

Олуја је такође изазвала хаос на аеродромима, а већина летова је отказана због ниске видљивости.

Пешчане олује које су погодиле Кину протеклих недеља потекле су из Монголије, где су више температуре за ово доба године и мања количина падавина оставиле велике површине суве и голе земље.

Температура у марту била је 6 степени виша од просечне у то доба године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
22° C

Коментари

Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Nije realno
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи