Читај ми!

Шуме нам помажу да дишемо пуним плућима - свако стабло је важно

Међународни дан шума обележава се 21. марта сваке године. У Србији је пошумљено мање од 30 одсто територије, а предвиђено је да до 2050. године достигнемо 40 одсто

На десној обали Саве код Београдског сајма, градоначелник Београда, амбасадорка Велике Британије у Србији и представници британских компанија, посадили су 189 стабала. У акцији „Дрво за Београд" засађено је више од 2 хиљаде стабала.

"Свако стабло даје непроцењив допринос здрављу људи. Око 150 килограма годишње једно ово стабло апсорбује угљен диоксида и два човека у Београду могу да дишу кисеоник због овог једног стабла", истакао је проф. др Зоран Радојичић, градоначелник Београда.

"Шуме и зелене површине имају важну улогу што се тиче међународне борбе против климатских промена и неопходне су и за биодиверзитет и за квалитет ваздуха", рекла је  Шан Меклауд, амбасадорка Велике Британије у Србији. 

Србија је најмање пошумљена земља региона. У последњих пет година утврђен је пад у обиму пошумљавања и то за 40 одсто.

"Нама је потребно нових милион хектара шумских површина и то је немогуће реализовати уколико читава заједница не разуме то као један пројекат од изузетног националног значаја који има и своје еколошке, социјалне, привредне и културолошке последице", истакао је проф. Ратко Ристић, декан Шумарског факултета.

Од око два милиона и 250.000 хектара под шумом, скоро пола је у приватном власништву.

"Ми стимулишемо власнике приватног шумског земљишта кроз доделу бесплатних садница за пошумљавање, кроз стимулисање њихових удруживања", навела је Љиљана Совиљ, Управа за шуме, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Министарство заштите животне средине помоћи ће са 100 милиона динара пројекте пошумљавања у 38 локалних самоуправа које су се пријавиле на конкурс министарства.

среда, 11. септембар 2024.
22° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи