Читај ми!

Вршачки брег, парче раја и акција "Лименка за наш брег"

Вршачке планине заштићено су природно добро и омиљено место већине Вршчана. Због тога се они увек одазивају акцијама чији је циљ заштита и очување тог вршачког блага. Недавно су фондација РЕКАН и природњачко друштво "Геа", покренули акцију "Лименка за наш брег", коју је подржало и Министарство заштите животне средине

Уколико желе да допринесу томе да Вршачке планине остану безбедно и еколошки прихватљиво станиште за све угрожене биљне и животињске врсте које овде деценијама живе, Вршчани би наредних дана требало да сачувају сваку искоришћену лименку и убаце их у специјалне канте постављене на истакнутим местима у граду.

Средства добијена продајом лименки биће употребљена за очување природе на вршаким планинама.

"Средства која ћемо добити неће бити нешто Бог зна како велика тако да нећемо моћи да решавамо неке велике еколошке проблеме, али оно што можемо, јесте да радимо разне публикације о ширењу еколошке свести, можемо да радимо на практичној заштити као што је постављање хранилица за дивље животиње и птице, постављање кућица за птице, прављење центара за репродукцију водоземаца, разних појила за животиње. То су неке мање активности односно активности које захтевају мање средстава а ми мпжемо да их реализујемо путем овог пројекта", истакао је Миливој Вучановић, чувар природе на вршачким планинама.

У пројекат су укључени и ђаци, а први резултати већ су на видику- сакупљен је један контигент за испоруку.

"Одржали смо и неколико презентација у основним и средњим школама и планирамо да наставимо, углавном људи воле вршачки брег и одазивају се на такве акције када је у питању заштита природе и очување брега", рекао је проф. Бојан Радека, учесник у пројекту.

"Што им се више указује на значај екологије и њену неопходност у свакодневном животу, видим да је све већи број деце заинтересован за екологију и овај пројекат, за чување природе.Многи желе да иду на брег, да откривају нове врсте биљака и животиња", истакао је Вељко Омчикус, из Прородњачког друштва "Геа".

Овај пројекат само је коцкица у мозаику подизања колективне свести о значају заштите животне средине, али више мањих покушаја окупљених око истог циља, могу да дају и велики резултат.

За Вршчане, Брег представља њихово парче раја и ради су да га очувају, па се у локалном еколошком друштву надају да ће се у што већем броју одазвати акцији. 

среда, 11. септембар 2024.
19° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи