Читај ми!

Тражи се назив за морско створење уловљено први пут у Јадрану

Веома ретка врста козице уловљена је код Рогознице у Хрватској. Иако је вероватно и раније била у мрежама рибара, ово је први пут да је ово морско биће званично уловљено у Јадрану. Због тога је убрзо на друштвеним мрежама предложено да му се нађе и домаћи назив.

„Имали смо прилику упознат се са врстом каноча (стоматопода) која до сад никад није уловљена у Јадрану (није пријављен ниједан налаз). Иначе ова врста каноча живи у Атлантику и јако се ријетко појављује у Медитерану, а у Јадрану ево први пут. О њој се јако мало зна, те ће овај налаз сигурно помоћи“, наводи се у објави на страници Сплитска пешкарија на Фејсбуку.

„Дотични рак уловљен је испред Рогознице, на неких 80 до 100 метара дубине“, прецизирају на страници и додају да су, с обзиром на претпоставку да је у питању ретка врста козице, ступили у контакт са Институтом за рибарство и океанографију.

Стручњаци су морско створење однели на додатне анализе и истраживања, а након тога биће смештено у Природњачки музеј у Ријеци.

Parasquilla ferussaci, козица-богомољка припада породици Parasquillidae, а први пут је описана  1928. године.

Живи на дубинама од 100 до 800 метара, на подручју западног Атлантика и Медитерана, али се о њој врло мало зна јер се ретко улови.

У Јадрану до сада није званично забележено да је уловљена. Због тога се убрзо на мрежама нашла иницијатива да се морском бићу да домаћи назив. Међу бројним предлозима истичу се човечја козица, богомољка шкамп, ферушац.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 12. септембар 2024.
26° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи