Читај ми!

У последњих пола века две трећине ајкула и ража нестало из океана

Број ајкула и ража у океанима опао је за 71 одсто у последњих 50 година, наводи се у истраживању објављеном у часопису „Нејчер“.

Студијом је утврђено да су неопходне забране изловљавања и ограничавање квота како би се избегао еколошки колапс.

Од укупно 31 врсте ајкула и ража, 24 се налазе у ризику од изумирања, док су неке врсте чекићара критично угрожене.

„Баците мреже у океан и често ће се у њих прво ухватити ајкуле иако нису примарна мета“, каже биолог Стјуарт Сандин за агенцију АП.

„Када одстраните врхунске предаторе из океана, то погађа сваки део ланца исхране. Ајкуле су као лавови, тигрови и медведи океана и оне помажу остатку екосистема да остане уравнотежен“, истиче Стјуарт Пим, еколог са Универзитета Дјук.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 12. септембар 2024.
27° C

Коментари

Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи