Читај ми!

Да ли ће највеће уточиште дивљих животиња на Аљасци бити нафтно поље

Као један од последњих удара на америчку дивљину, администрација Доналда Трампа покушала је да лицитира делове арктичког Националног уточишта за дивље животиње.

Само неколико дана пре краја мандата одлазећег америчког председника Доналда Трумпа, његова администрација је дозволила да се настави бушење нафте на око пет одсто простора Националног уточишта за дивље животиње на Арктику (АНВР), иначе највећег заштићеног природног подручја САД-а.

Продаја ових дивљих простора на Аљасци једна је од највећих еколошких битака за коју су поднете многобројне тужбе различитих удружења. У равници на северној обали Аљаске живе поларни медведи, стада собова, вукови, као и неке од аутохтоних заштићених врста.

Неки од прорачуна нафтне индустрије указују да тло испод равнице садржи милијарде барела нафте. Продаја права на бушење врхунац је једне од најважнијих еколошких битака у земљи.

Програм бушења нафте обухвата простор од око 70.000 квадратних метара дужине Арктичког океана, изузетно важне локације за многе врсте, нарочито поларне медведе.

Иначе у зимским месецима скотне медведице граде брлоге у снегу у којима рађају младунчад, али како температуре расту и морски лед постаје све тањи, оне су почеле да граде своје брлоге у земљи.

Климатски стручњаци кажу да не би требало да буде новог вађења нафте и гаса. Чак и ако би људи данас престали да користе фосилна горива, планета би наставила да се загрева.

Активисти упозоравају да ће нафтне бушотине на подручју националног уточишта на Аљсци утицати на репродукцију, опстанак и размножавање многих животинских врста које насељавају ове просторе.

Експлоатација нафте такође је довела до најштетнијег изливања нафте у историји, када је танкер "Екон Валдез" избацио у воду милионе барела на јужној обали Аљаске 1989. године.

Ипак, многи политички представници Аљаске верују да би ово истраживање могло довести до још једног великог налазишта нафте, попут оног у заливу Прудо, западно од Националног уточишта дивљих врста.

"Прудо залив био је највеће нафтно поље икад откривено у Северној Америци. Од тада имамо више од 1.500 квадратних километара нафте и гаса на аљашком Арктику, али  је АНВР је ван граница", рекао је Адам Колтон, извршни директор Лиге дивљине Аљаске.

четвртак, 12. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи