Читај ми!

Стотине угинулих птица прекрило улице Рима у новогодишњој ноћи

Становнике Рима у новогодишњој ноћи запрепастио је призор стотине угинулих птица које су прекриле улице. Како тврде групе за заштиту животиња узрок томе су највероватније ватромет и петарде. Заштитари су овај несрећан догађај назвали „масакром“.

Видео снимци улица у близини главне железничке станице у италијанској престоници показују мноштво угинулих птица – углавном чворака.

Нико још није утврдио поуздан узрок ове несреће, али Мађународна организација за заштиту животиња наводи да је највероватније до помора птица дошло због ватромета и мноштва петарди које су бачене у шумовитом делу Рима у коме већина птица проводи ноћ, преноси Скај њуз.

Лоредана Диљо, представница за медије ове организације тврди да: „Можда су угинуле од страха. Можда су изненада полетеле и сударале се једна са другом или ударале у прозоре или електричне водове. Не заборавимо да птице могу да угину и од срчаног удара“, напомиње Диљо.

Град Рим је иначе забранио употребу ватромета, али је нажалост мало ко поштовао ову забрану. У италијанској престоници је такође био уведен полицијски час од 22 сата у склопу мера за спречавање ширења коронавируса.

Италијански огранак Међународне организације за заштиту животиња затражио је забрану продаје петарди и ватромета за личну употребу због траума које изазива код животиња.

Краљевско друштво за заштиту птица истиче да нема довољно доказа да ватромет може да повреди дивље птице, али наводе да су сигурно потребна даља истраживања како би се осигурао најбољи начин за њихову заштиту.

Из Друштва препоручују: „Да бисмо умањили било какав штетан утицај ватромета на птице, апелујемо на организаторе да избегавају испаљивање ракета у близини осетљивих подручја која настањују дивље животиње, као што су резервати природе и места за гнежђење и боравак дивљих птица".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 12. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи