Ловци на трофеје убију по једну животињу на свака три минута, упозорава истраживање

Недавно спроведено истраживање ловног туризма утврдило је су у последњих десет година крвожедни ловци на трофеје убили по једну животињу на свака три минута. Убијају животиње чак и из хеликоптера

Више од 1,7 милиона животиња, укључујући лавове, слонове и угрожене носороге, побијено је током протекле деценије, а богати ловци на трофеје надметали су се у томе ко ће устрелити најцењенију животињу.

Ове поражавајуће бројке појавиле су се у књизи која открива везе између ове ловне индустрије у којој се обрће више од 300 милиона фунти годишње и моћне светске финансијске елите.

У књизи Трофиликс: Највећи ловци и тајне ловне индустрије, Едуардo Гонсалвис, такође открива да је најновија помама међу америчким ловцима пуцање на дивље свиње из брзих, нисколетећих хеликоптера. Гонсалвис тврди да:

- Председник Јужне Африке Сирил Рамфоза има фарму за узгој дивљачи и да је део ловне мафије преко које је приграбио корист од неколико милиона фунти продајући ретке животиње ловцима на трофеје;

- Готово 800 ловаца је освојило признање „Африкан биг 5", награду ловне инустрије онима који су убили најмање једног лава, слона, леопарда, црног или белог носорога и бивола;

- Промотери лова из Међународног сафари клуба додељују посебну награду свима који упуцају више од 80 афричких животињских врста;

- Љубитељи ловачких игара уложили су преко 600.000 фунти у лажну кампању на Фејсбуку и Твитеру користећи лажне налоге представљајући се као Африканци који апелују на Бориса Џонсона да не забрани увоз ловачких трофеја у Британију. Такође су наводно уложили више од 1,5 милиона фунти за донације америчким политичарима, укључујући и Доналда Трампа.

Господин Гонсалвис наводи да: „Будуће генерације ће се са ужасом освртати на то како смо дозволили да најугроженије врсте на свету убијају адреналински наркомани у потрази за селфијима на којима се цере поред језивих сувенира. У лову на трофеје није реч о шачици болесних појединаца – реч је о огромној светској индустрији која поседује изванредну моћ и манипулише владама“.

Ловци који тамане дивље свиње из ваздуха чак су ову безумну забаву назвали „Хогпокалипса сад“ – алудирајући очигледно на филм Френсиса Форда Кополе, Апокалипса сад из 1979. године, у коме амерички војници из хеликоптера пуцају на ненаоружане вијетнамске цивиле.

На интернет страници компаније „Лов на дивље свиње из хеликоптера“ са седиштем у Тексасу, хвале се да „Нема ништа лепше од зујања над гомилом свиња и када опустите прст који сврби“.

Иначе, јужноафрички председник Рамафоза је оптужен као члан групе назване „Стад гејм бридерс“ која сваке године заради око седам милиона фунти на легалним аукцијама дивљих животиња.

Претходно је одбацио тврдње да је умешан и у лов на трофеје, већ да његова фарма дивљих животиња само узгаја дивљач и да се руководи „у складу са најстрожим правилима очувања и заштите дивљих животиња“ и да се ни он ни његова фарма не баве илегалним или неетичким активностима.

Иначе кампању господина Гонсалвеса за забрану лова на трофеје подржале су и бројне познате личности, попут Леонарда Дикаприја и Џоане Лумли.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 12. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи