Читај ми!

Хоботнице-силеџије дисциплинују и туку рибе које им помажу у лову

Научно откриће које чини се савршено одговара овој години долази из Лисабона, а стручњаци са градског универзитета утврдили су бизарно понашање хоботница које су снимили како пипцима без разлога ударају рибе које им се приближе.

Биолог Едуардо Сампајо поделио је колаж снимака на којима се могу видети различите хоботнице како своје фрустрације искаљују на рибама које им се приближе.

Португалски стручњаци су тек објављеној студији чудно понашање хоботница назвали научним жаргоном „активно премештање“ риба.

Тако су приметили да се у Црвеном мору врста хоботнице octopus cyanea у лову уобичајено удружује са неким врстама риба.

Рибе обично имају улогу да заробе плен на одређеном простору, пливајући око њега и не дозвољавајући му да бежи док не дође хоботница, која наноси смртоносан ударац и после са њима дели оброк.

Међутим, научници су приметили да хоботнице усред лова, или током храњења, показују своју доминантност тиме што повремено ударе рибе са којима сарађују.

Ударац није смртоносан, већ очигледно нека врста дисциплиновања или мотивисања својих сарадника у лову.

Тако дисциплиновани партнери су чак примећени да након успешног лова чекају док им хоботница не дозволи да једу, пливајући и чувајући плен,

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 12. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи