Читај ми!

Ако купујете јелку, нека буде са бусеном

Упркос апелима, у Србији се сваке године пред новогодишње празнике посече велики број стабала јеле и смрче и тако нестане једна велика шума четинара. Како бисмо сачували наше шуме, Нову годину дочекајмо уз јелку коју ћемо моћи да вртимо у природу.

Наменска производња четинарских садница у сврху новогодишњих јелки је нешто што Јавно предузеће „Србијашуме“ ради управо у намери да спречи сечу четинарских шума, каже гост Јутарњег програма, Борис Ивановић, мастер инжењером шумарства у ЈП „Србијашуме“.

„У складу са законом о шумама, строго је забрањена сеча четинарских стабала у сврху новогодишњих јелки, осим у случајевима када имамо подмлађену шуму где постоје потребе за мерама чишћења или прореда или уколико су те саднице наменски узгајане у расадницима или испод електро и телефонских водова“, наглашава Ивановић.

Према проценама, годишње се посече око пет хектара шуме, мада је чуварска служба добро организована. Прекршиоцима се углавном изриче новчана казна у зависности да ли је у питању правно или физичко лице. Казне за правна лица се крећу од 100.000 до три милиона динара, за предузетнике од 100 до 500.000 динара, а за физичка лица од 10.000 до 100.000 динара.

Јелка са бусеном нам дупло узвраћају

И ове године се апелује на грађане да купују јелке са бусеном, а како наглашава гошћа Јутарњег програма Ада Столић, инжењер хортикултуре, оне нам дупло узвраћају. После кићења их можемо сачувати или у саксији у свом дворишту или их вратити у њихово природно станиште.

„Причамо о смрчама, јелама, абеалба, дуглазија која мирише као јабука и зато свима препоручујем да се уносе свеже, живе биљке. Довољно је да унесете макар једну гранчицу која лучи смолу, па ће и она да вам мирише и прочишћава ваздух", додаје Столићева.

Како сачувати јелку са бусеном

Јелку са бусеном треба ставити у саксију, и прекрити џаком преко кога ће да се залива.

Јелку би било добро орошавати, али с обзиром на то да смо је окитили, онда је довољно једном недељно залити при самом бусену.

Биљка ће, наравно, зато што јој је јако топло унутра, мало да пати и да одбацује четине. То не би требало да нас брине, али би било добро да је изнесемо напоље најдуже после петнаестак дана.

Међтим, јелку не треба одмах изнети напоље или на парцелу јер ће то бити велики шок за биљку. Зато би било препоручљиво да се најпре изнесе у ходник или на терасу да се полако прилагођава на ниже температуре.

Када температура изађе из минуса, ископати рупу и јелку са све саргијом у којој се бусен налази, посадити у земљу. У рупу или саксију не треба на дно стављати ђубриво, већ мало ситног песка. Онда се биљка загрне, добро нагази и залије, саветује гошћа Јутарњег програма.

Где засадити јелку?

Уколико немате двориште или неки свој комад земље и желите да јелку засадите на јавној урбаној зеленој површини, онда вам је потребна сагласност надлежне комуналне службе, објашњава Борис Ивановић.

„У најави је, и надам се да ће од наредне године профункицонисат у пуном обиму, својеврсна апликација Моје дрво за Град Београд. Надам се да ће због тога грађани да се определе и да у сарадњи са свима нама који у томе стручно учествујемо, успети да пронађу адекватну локацију, не само да посаде новогодишњу јелку са бусеном, већ и да донирају нешто друго од биљних врста Граду Београду у циљу унапређења животне средине“, напомиње Ивановић.

Како људи не би напамет садили јелке где год, боље је вратити их у расадник или однети у обданиште или школу, препоручује Ада Столић.

Имајмо на уму да уколико нас 100.000 купи и засади по једну јелку, имаћемо шуму површине од око пет хектара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 12. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи