Читај ми!

Више од 30 биљних и животињских врста прешло у категорију изумрлих

Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН) објавила је нове резултате „Црвене листе“ угрожених врстa, која представља најмеродавнији глобални приказ стања биљног и животињског света.

Европски бизон (Bison bonasus), највећи копнени сисар у Европи, прешао је из веома осетљиве категорије у благо ризичну, захваљујући континуираним напорима за његово очување, према новим подацима из ИУЦН Црвене листе

Нажалост, последњи подаци такође показују да је 31. биљна и животињска врста прешла у категорију изумрлих врста, а свим слатководним делфинима сада прети опасност од изумирања.

Од биљних врста, храстова стабла су свеобухватно процењена где је откривено да готово трећини ових врста (113 од 441) прети опасност од изумирања.

ИУЦН Црвена листа тренутно броји 128.918 врста, од којих за 35.765 врста постоји опасност од изумирања.

ИУЦН Црвена листа угрожених врста постоји од 1964. године, са основним задатком да прати и мери смањење биолошке разноврсности, тј. биодиверзитета на планети.

Губитак биодиверзитета је проблем који се одражава на све аспекте људског живота, од производње хране и лекова до појаве зоонотичких болести, као што је, на пример, коронавирус.

Упркос бројним напорима да се природа заштити, уз упорно указивање стручне заједнице на континуиране негативне трендове, тренутно стање живог света ипак показује да не чинимо довољно за добробит наше планете, а тиме и нас самих, наводи се у саопштењу ИУЦН.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 13. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи