Читај ми!

Ко су три највећа загађивача пластиком на свету

Према извештају Међународног покрета за борбу против пластике "Break Free From Plastic" у коме се захтева корпоративна одговорност за загађење пластиком, компаније „Кока кола", „Пепсико" и „Нестле", трећу годину заредом сврстане су међу водеће светске загађиваче пластиком.

На четвртом месту је „Унилевер", a следе „Монделез", „Марс", P&G, док су на последња три места на листи десет највећих загађивача пластиком „Филип Морис, „Колгејт Палмолив" и „Перфети", пише Гардијан.

Покрет "Break Free From Plastic", који окупља више од 1.900 невладиних организација и појединаца, позива компаније да траже одрживија решења за амбалажу, уместо пластике.

Извештај о загађивачима објављен је и на сајту Покрета.

Ове године, активисти покрета широм света су прикупили је 346.494 комада пластике у 55 држава.

„Највеће светске корпорације загађивачи тврде да раде напорно на решавању загађења пластиком, али уместо тога настављају да избацују штетну пластичну амбалажу за једнократну употребу", рекла је Ема Пристланд, координаторка глобалне кампање „Ослободите се пластике".

Према студији из 2017. године, до 91 одсто целокупног пластичног отпада који је икада створен није рециклиран и на крају је спаљен, на депонији или у природном окружењу.

„Глобално се обавезујемо да ћемо сваку боцу на неки начин вратити до 2030. године, тако да ниједна од њих не заврши као отпад или у океанима, а пластика се може рециклирати у нове боце. Боце са 100 одсто рециклираном пластиком сада су доступне на 18 тржишта широм света и то непрестано расте.", рекао је портпарол компаније „Кока кола".

Портпарол компаније „Пепсико" рекао је да компанија предузима мере за решавање амбалаже кроз „партнерство, иновације и инвестиције". Рекли су да је поставила циљеве смањења пластике „укључујући смањење прве произведене пластике у послу са пићима за 35 одсто до 2025. године". Додаје да очекују да ће мерама успети да избегну 67 милијарди пластике за једнократну употребу боце до 2025. године.

У саопштењу компаније „Нестле" каже се да је компанија постигла „значајан напредак" у коришћењу одрживе амбалаже, иако је препознала да је потребно више: „Појачавамо своје напоре како бисмо до 2025. године 100 одсто наше амбалаже учинили рециклираном или поновном употребом и смањили употребу пластичне маса за једну трећину у истом периоду. До сада је 87 одсто укупне амбалаже и 66 одсто пластичне амбалаже могуће рециклирати или поново употребити".

петак, 13. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи