Читај ми!

Кров света - Монт Еверест „виши“ је за 86 сантиметара

Највиша планина на свету „порасла“ је за најмање 86 сантиметара од последњег званичног мерења. Монт Еверест је по новим мерењима висок 8.848,46 метара.

На заједничкој конференцији за новинаре у Катмандуу, представници Кине и Непала саопштили су нову висину Монт Евереста. Највиши врх света је,  у поређењу са ранијим мерењем Непала, виши за 86 центиметара и четири центиметра виши у односу на претходну надморску висину коју је Монт Евересту приписивала Кина.

До сада је службена висина Монт Евереста била 8.848 метара, а то је резултат мерења индијских научника педесетих година прошлог века. Податак је ревидиран током 2019. и 2020. године. Расправа о стварној висини врха интензивирана је претходних година јер је 2015. године ту област погодио земљотрес који је могао да утиче на висину „крова света".

Разлика је настала због чињеница да је Кина мерила стеновиту основу врха, а не њен снежни покривач који се сада узима у обзир.

Непал је започео студију о висини Монт Евереста, после информација које су наговестиле да се покрећу тектонске плоче, после снажног земљотреса 2015. године и да тај процес може да утиче на висину крова света.

Службена висина Монт Евереста је 8.848. метара и тај број су користили картографи до касних деведесетих, упркос сукобљеним истраживањима, укључујући чак и 1987. годину када су италијански стручњаци означили висину од 8.872 метра, док су Американци израчунали да је реч 8.850 метара.

Кинески председник истакао је да су се Кина и Непал обавезале на заједничку заштиту Монт Евереста и околине, као и на заједничку сарадњу у истраживањима.

Тако је 2017. године британски планинар известио да се срушила једна страна планине која је била описана као последња главна препрека на главној рути до врха, што је још опасније за планинаре.

Нова измерена висина Монт Евереста измерена је коришћењем глобалних навигационих сателитских система радарима за снимање под површином, скенерима, антенама и другом опремом.

То је први пут да се висина планине мери са врха, јер се до сада висина мерила традиционалним тригонометријским методама.

За Непал је ово мерење било питање националног поноса, јер се земља до сада ослањала на мерења стручњака из иностранства.

Монт Еверест је 1953. године први пут освојио Новозеланђанин Едмунд Хилари у пратњи Шерпаса Тензинга Норгаја.

петак, 13. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи