Читај ми!

Бели лук је поново у моди – лечи од Атлантика до Пацифика

Ужива толико поверење да се врло често сматра и магијском биљком, али и леком за скоро све болести. Једина његова лоша страна је јак мирис који одбија, не све наравно. Шта је мит, а шта научно потврђена истина када је реч о белом луку?

Када говоримо о веровањима, сада код нас не би требало да има вампира. Заштићени смо од вампира, а бели лук је главни борац против вируса, бактерија и гљивица, истакао је народни травар Момчило Антонијевић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Зашто је бели лук лековит?

„Бели лук је и магијска биљка у нашем народу и врло често се користи против урока. Из тих разлога се можда и потцењује његово лековито дејство, које дугује сумпорним једињењима у свом етарском уљу. Његов снажан мирис осећамо као гас, односно од једињења које настаје оксидацијом и деловањем ензима. Он је прави борац у борби против бактерија", рекао је народни травар.

Јапански научници су 1999. године утврдили да бели лук делује и на ешерихију коли, на салмонелу и неке бактерије које су резистентне на класичне антибиотике.

Поред тога што делује на неке врсте бактерија и гљивица, делује и на вирусе. Јак је антисептик и јача наш имуни систем. Треба да се узима превентивно, снижава висок крвни притисак и холестерол, чисти крвне судове.

Народни травар Момчило Антонијевић истиче да треба поменути традиционалну сеоску вечеру, бели лук, сланину и кисели купус због витамина Це.

Бели лук је и један од најбољих у борби против цревних паразита

„Од белог лука може да се направи и еликсир који потиче из тибетанске народне медицине. Користи се за јачање организма, за лечење срца и крвних судова.

Бели лук није за сваког и требало би веома пажљиво да га користе особе које узимају лекове за разређивање крви", рекао је народни травар.

Додаје да се не препоручује људима који пате од чира на желуцу или дванаестопалачном цреву.

Кинески бели лук је годинама на нашем тржишту, да ли је здрав?

Кинези у својој традиционалној медицини исто тако користе бели лук. Укус је мало другачији , а свака сорта има своје специфичности.

петак, 13. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи