Читај ми!

Више од 60.000 коала нестало је у пожарима Аустралије

Преко 60.000 коала је прошле године угинуло, повређено или расељено у време пожара у Аустралији, наводи се из Светске организације за заштиту природе WWF.

Многе животињске врсте су током пожара у Аустралији биле суочене са траумама, повредама, губитком станишта.

Директор Светске здравствене организације Дермот О'Горман истакао је да организација планира да до 2050.године удвостручи број коала кампањом која је названа „Коале заувек".

У подручјима која су захваћена пожарима живи 143 милиона сисара, приближно 2,5 милијарде гмизаваца, 181 милион птица и 51 милион жаба.

У пожарима који су у септембру 2019. почели у Новом Јужном Велсу, а касније се проширили и на подручја у Квинсленду, Викторији и Јужној Аустралији, погинуле су 33 особе, а изгорело је више од 11 милиона хектара земљишта и више од 3.000 објеката.

На торбаре је такође утицао губитак станишта, као и окршаји са другим животињама док су бежали у део шуме који није захваћен пожаром.

Светска здравствена организација покренула је нови програм мапирања са циљем да удвостручи број коала у источној Аустралији до 2050. године. Организација „Коале заувек" основала је фонд за подстицање власника земљишта да створе сигурна уточишта за торбаре, који живе на дрвету еукалиптуса и једу лишће.

„Организација је одлучна да помогне у обнављању дивљих животиња и станишта, подмлађивању заједница погођених пожарима, као и подстицају пољопривреде у  нашој земљи", рекао је Крис Дикман, универзитетски професор копнене екологије.

петак, 13. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи