Читај ми!

Шер му прави друштво док се не опорави – „најусамљенији слон на свету“ коначно на правом месту

Слон Каван упознао је поп диву Шер у пакистанском зоолошком врту, пре него што је кренуо на пут у ново пребивалиште. У Камбоџи ће му бити пружени бољи услови за живот, захваљујући, између осталог, и напорима које је уложила Шер.

Каванов одлазак из врта у Пакистану, уследио је после вишегодишње кампање активиста који се боре за права животиња, укључујући америчку певачицу и глумицу Шер, која је помогла у организацији транспорта. 

У јавности је Каван постао познат као „најусамљенији слон на свету", јер је био једини слон своје врсте у Пакистану.

Иначе, почетком недеље, уз музику, посластице и балоне, пријатељи Кавана приредили су слону опроштајну забаву у зоолошком врту у Исламабаду.

Каван је азијски слон, који 35 година живео у зоолошком врту у Исламабаду, а партнерку је изгубио 2012. године. Сада га чека нови дом - уточиште за дивље животиње у Сијем Репу површине 25.000 хектара на северозападу Камбоџе, где ће „старе дане" провести са осталим слоновима.

Позната певачица, глумица и добитница Оскара Шер (74) недавно је стигла у Пакистан и последњих неколико дана је провела у зоолошком врту у Исламабаду како би, како је рекла, пружила моралну подршку слону.

Ветеринари су му раније ове године дијагностиковали и прекомерну тежину и здравствене проблеме које вишак килограма носи.

Због услова у којима је живео и непримереног поступања према слону, реаговала су бројна удружења и активисти. У оштру кампању путем друштвених мрежа и медија укључила се и славна Шер.

„Моје жеље су се коначно оствариле. Одбројавали смо до овог тренутка и сањали о њему толико дуго. Коначно ћемо видети како Каван заувек одлази из зоолошког врта у Исламабаду", изјавила је Шер.

Случај слона Кавана и лоши услови за живот, довели су до тога да је Виши суд у Пакистану, ове године наредио пресељење свих животиња из врта и његово затварање. Активисти су током кампање, упозоравали и на опасност по Каваново здравље од врелих летњих температура Исламабада. 

„Захваљујући Шер, а такође и локалним пакистанским активистима, Каванова судбина нашла се на насловницама широм света и то је допринело олакшању његовог транспорта", рекао је Мартин Бауер, испред групе за заштиту животиња „Four Paws International".

Стручњаци су провели сате „наговарајући мало омамљеног Кавана" да им не отежава прелазак у специјално конструисану металну кутију, а потом и у камион, да би на крају стигао на аеродром.

Шер је провела неколико дана у престоници Пакистана и састала се са премијером Имраном Каном, који јој је захвалио на њеним напорима. 

Шер такође планира да неко време проведе и у Камбоџи, како би уз слона била и на почетку боравка у његовом новом дому.

„Његово премештање на место где може да буде са другим слоновима своје врсте ... заиста је прави избор. Биће нам драго да га видимо срећног у Камбоџи и надамо се да ће врло брзо пронаћи партнерку", рекао је за АФП министар за климатске промене Малик Амин Аслам.

Представници зоолошког врта су негирали да је Каван држан у лошим условима или у ланцима, тврдећи да је уместо тога, животиња патила због губитка партнерке.

петак, 13. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи