Читај ми!

Неухватљива лигња први пут снимљена код Аустралије

Један од најтајанственијих водених створова, лигња позната као дугорука, спажена је у близини обале Аустралије. Виђена је пет пута, снимљена, а научници су успели да сазнају и разне детаље о овом становнику океанских дубина.

Дугорука лигња је једна од најнеухватљивијих бића на планети, пише Сајенс алерт

Magnapinna живи у мрачним дубинама океана и изузетно ретко се може видети. До сада је виђена тек десетак пута у целом свету.

Сада је, први пут, ова неухватљива лигња виђена код обале Аустралије и то не једном већ пет пута! И то је сваки пут била друга особа која је имала прилику да види дугоруку лигњу.

Боравак ове лигње код аустралијске обале изузетно је важан за научнике који су открили нове обрасце понашања, што је једино могуће када постоје снимци становника дубљих делова океана у њиховом природном станишту.

„Ова уочавања, прва у водама Аустралије, ојачала су хипотезу о космополитској распрострањености животиње и указала су на постојање веће групе на локацији“, навели су истраживачи у свом раду.

Дугоруке лигње су чудне и тајновите. Тело им је типично за лигње, али су им пипци које користе за пливање изразито дуги, код одраслих јединки достижи и до осам метара.

Научницима је изузетно тешко да их проучавају јер ове лигње живе на дубини између 1.000 и 4.000 метара. 

До тог слоја океана сунчева светлост никада не допире, а притисак је огроман.
 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 13. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи