Читај ми!

Река Топлица као депонија, можда је последњи тренутак да се очува биљни и животињски свет у њој

Река Топлица годинама је на прагу еколошке катастрофе због испуштања отпадних вода, али и дивљих депонија које су све бројније. За спас реке укључили су се и грађани, који су за почетак, од надлежних затражили постављење контејнера на сеоском подручју.

Мештане Ћуковца, као и осталих села прокупачке општине мучи заједнички проблем "дивљих" депонија. Смеће се, по правилу, најчешће баца дуж реке Топлице, а многи отпад бацају директно у воду.

"Испод моје куће је једно такво загушење, огромно острво, где кад наиђе вода она донесе и буриће и мртве животиње и свакакву пластику", каже Светлана Миленковић.

"Вода се повуче, то смеће остане и то је оно што за наше здравље стварно катастрофа", додаје Миленковићева.

Очувањем реке однедавно се бави и Удружење грађана, основано најпре као неформална Фејсбук група под називом "Заштитимо реку Топлицу", које предлаже да се у селима поставе контејнери и смеће одвози на депонију. Њих муче и други загађивачи.

Председник Удружења грађана "Заштитимо реку Топлицу" Бобан Стојковић истиче да су навећи проблем индустријски загађивачи, канализација која се директно улива у Топлицу и депоније које се поред реке таложе годинама уназад.

"И све то је решиво, само треба воље", наглашава Стојковић.

Уз саму реку, у строгом центру Прокупља, до пре десет година постојала је градска депонија. Она је затрпана, али се ту и данас довози шут.

"Ми смо већ припремили пројектно-техничку документацију. Снимили смо комплетан простор депоније. Тренутно смо у фази решавање имовинскоправних односа и у наредном периоду планирамо санацију читаве депоније", наводи градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић.

Колико је штете нането биљном и животињском свету реке вишедеценијским одлагањем смећа, вероватно се никада неће утврдити.

Можда је последњи тренутак да га очувамо, чињеница да је скобаља, аутохтоне врсте риба, која се само овде мрести, све мање.

петак, 13. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи